Close

Anemia feriptiva

Boală ce se caracterizează prin modificări cantitative şi calitative privind componentele sângelui. Efectul se manifestă printr-un aport insuficient de oxigen şi de substanţe nutritive necesare organismului.
Simptomele anemiei sunt: paliditatea tegumentului, slăbiciune, ameţeală, iar în formele survenite brusc, pierderea cunoştinţei.
Examenul sângelui arată scăderea numărului de globule roşii şi a hemoglobinei, a fierului ce intră în compoziţia hemoglobinei sau lipsa vitaminei B12 (anemia pernicioasă).
Se recomandă: regim dietetic, ceaiuri, sucuri, drojdie, apiterapie şi tratament fizio-balnear.

Regim dietetic
• Să fie alcătuit din ficat de vită, rinichi, pancreas, zarzavaturi (spanac păpădie, urzici, sfeclă roşie, salată verde, ştevie), fructe proaspete (caise, piersici), fructe uscate (prune, stafide, caise, curmale), care conţin vitaminele şi mineralele necesare.
• Să se consume pâine neagră, nu albă.
• Practic alimentele trebuie să conţină cca 2.300 de calorii, repartizate astfel: 150 g proteine, 30 g glucide, 70 g grăsimi, 30 mg de fier etc.
• Meniurile să fie foarte variate pentru a se stimula apetitul. Ficatul şi muşchii să fie pregătiţi la grătar sau fierţi şi nu prăjiţi la tigaie.
• Regimul să fie echilibrat pentru a conţine aminoacizii indispensabili, minerale şi vitamine, în special din grupul B şi C.
• Sucul de sfeclă roşie, foarte bogat în săruri minerale, fosfor, fier şi vitaminele B1 , B2 şi C. Sfecla se spală, se curăţă de coajă şi se dă pe râzătoare. Se pune într-un săculeţ de tifon şi se stoarce sau se foloseşte o maşină de stors. Se bea zilnic câte o jumătate de pahar de suc, după masa de dimineaţă şi cea de seară. Cura durează până la completa ameliorare.
• Drojdia de bere conţine 17 vitamine, între care grupul complet de vita-mine B, 16 amine, 14 feluri de săruri minerale esenţiale, şi 46% pro-teine. Poate fi adăugată în lapte, în sucul de sfeclă, roşii sau la fructe.
Pentru a se face amestecul, se pune o jumătate de litru din lichidul respectiv (suc), se adaugă patru linguri de drojdie şi se amestecă bine, apoi se completează cu încă o jumătate de litru de lichid şi vasul se pune la răcitor. Întrucât drojdia se depune la fund, se va agita lichidul, de fiecare dată, înainte de a se consuma.

Se recomandă consumul drojdiei, mai ales, în laptele fortifiant. Se nun într-un vas sau într-un mixer următoarele: o jumătate de litru de lapte, 4 linguri de drojdie de bere, o ceaşcă de lapte praf degresat, o lingură de miere de albine sau melasă neagră. Când mierea s-a dizolvat bine, se adaugă încă o jumătate de litru de lapte proaspăt, continuând amestecarea. Se obţine o băutură extrem de bogată în fier, calciu şi alte minerale, toate vitaminele din complexul B, iar conţinutul de proteine este cel din patru antricoate. Se bea un pahar între mese şi un pahar seara la culcare.

Ceaiuri
• Equisetum arvense L. (coada calului). Se beau trei căni pe zi, între mese, din decoct cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă rece, după care se fierbe cinci minute.
• Urtica dioica L. (urzica). Conţine multă vitamină B12 . Se beau trei căni pe zi, înainte de mese, dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită.
• Fructus Phaseoli sine semine (teci de fasole albă fără seminţe). Conţin vitamina C şi aminoacizi. Se beau 2-3 căni pe zi din decoct cu o lingură la o cană.
• Hippophae rhamnoides L. (cătină albă). Conţine vitaminele B1 , B2, C, acid folic. Se beau trei căni pe zi, de preferinţă una seara, la culcare, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de fructe zdrobite la 200 ml de apă clocotită.

Apiterapie
Mierea de albine, de mană, de culoare închisă, care conţine de patru ori mai mult fier, de două ori mai mult cupru, de 14 ori mai mult mangan, decât cea deschisă la culoare. Se consumă câte 100-150 de g în lapte, pe zi, timp de 20-30 de zile, până la evidenta ameliorare şi vindecare.
• Polenul. Câte 20 de g pe zi pentru adulţi, 5 g pentru copiii sub 3 ani şi 10 g pentru ceilalţi copii, timp de o lună sau două. Se recomandă polen granulat, care poate fi ronţăit, după care se bea apă îndulcită cu miere. Se pot face patru cure pe an, câte o lună în fiecare trimestru.
• Polenapin, adică polenul sub formă de tablete. Pentru adulţi, câte şase tablete pe zi, iar pentru copii, câte trei tablete pe zi, timp de o lună. Se fac patru cure pe an.
• Polenovital (polen plus lăptişor de matcă), câte şase comprimate pe zi, la adulţi, iar pentru copii, câte trei comprimate pe zi, timp de şase săptămâni. Se poate repeta de patru ori pe an.

Tratament fiziobalnear
În staţiunile balneoclimaterice : Borsec, Buziaş, Lipova, Vatra Dornei, Vâlcele, Covasna, Bicsad, Sângeorz, Stoiceni, Tinca, Şarul Dornei, Slănic Moldova.

Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice:
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni

2. In cazul lipsei diatezei urice:
Calciu masticabil = cate o tableta de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu nutritiv = un sfert de pachet de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii, indiferent de varsta, cate un sfert de pachet, de patru ori pe zi, dupa masa, timp de doua luni.

3. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor – o capsula de doua ori pe zi).

4. Ican = cate o capsula, de doua ori pe zi dupa masa, timp de doua luni, dupa folosirea produselor 1 – 3 (nu se administreaza copiilor fara prescriptie medicala).

5. Spirulina = trei tablete, de doua ori pe zi, dupa masa, timp de sase luni, sub controlul fierului
seric, dupa terminarea produselor 1 – 3 (copiilor – o tableta de doua ori pe zi).

Observatii
– Toate produsele se beau cu apa plata calduta
– Ican si Spirulina se folosesc dupa terminarea produselor 1 – 3.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *