Este inflamaţia amigdelor, a mucoasei faringiene şi a ţesutului limfatic din jurul lor. Ganglionii maxilari şi cervicali pot fi uşor măriţi şi dureroşi. Debutul acestei boli este brusc, cu frison, febră mare şi dureri în gât. Fundul gâtului şi amigdalele sunt roşii, cu depozite izolate de exudat albicios (puroi), alteori cu depozit alb-cenuşiu, acoperind suprafaţa amigdalelor, formând o falsă membrană.
– Indicaţii: ceaiuri, gargare, electroterapie, presopunctură şi acupunctură, tratament balneoclimateric.
Ceaiuri
• Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Este un puternic antiseptic, bactericid, antiinflamator, anestezic. Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie cu o linguriţă de flori la 200 ml apă, făcându-se concomitent şi gargară.
• Salvia officinalis L. (salvie). Are acţiune antiseptică şi bacterio-statică. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie cu o linguriţă de frunze la 100 ml apă în clocot. Sau infuzie, cu cinci frunze la 100 ml apă clocotită, care se foloseşte ca gargară, de mai multe ori pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie, o linguriţă de salvie şi o linguriţă de flori de muşeţel.
• Geum urbanum L. (cerenţel). Are acţiune antiseptică, dezinfectantă şi calmantă. Decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 300 ml de apă rece. Se fierbe 30 de minute şi se foloseşte în trei reprize numai după mesele principale. Decoct, cu trei linguriţe la 300 ml de apă rece. Se fierbe 30 de minute şi se foloseşte sub formă de gargară, de mai multe ori pe zi.
• Gargară, din infuzie de rug de mure, frunze de nuc şi petale de trandafiri, atunci când amigdalita este însoţită de tuse sâcâitoare.
• Gargară, cu infuzie de ceai de muşeţel, cu două linguri, plus trei linguriţe de frunze de salvie, la o cană de 200 ml de apă clocotită, cu care se face gargară până la completa vindecare.
Apiterapie
• Propolis, soluţie alcoolică 10%. Se iau câte 10 picături, la o ceaşcă de ceai de muşeţel, de 3 ori pe zi. După ce se face gargara, se înghite conţinutul. Se face până la vindecare.
• Răşina de brad. Mestecarea şi sugerea a 20-30 de g de răşină de brad, proaspătă, în timpul unei zile, până la vindecare.
Electroterapie
• Unde scurte, latero-cervical, doze I şi II; durata unei şedinţe cinci minute; total patru şedinţe, cu rezultate foarte bune.
Presopunctură şi acupunctură
• Se masează punctul denumit Perlă preţioasă – VC31 – care se află pe marginea scobiturii sternului, prin tonifiere (înşurubare), în sensul acelor de ceasornic, timp de cinci minute; de două ori pe zi; total 10 şedinţe pe serie.
Tratament balneoclimateric
• În formele cronice, sunt indicate staţiunile: Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicolina-Iaşi, Săcelu, Strunga. Sunt indicate apele sulfuroase.
Pentru aceasta afectiune specialistii va recomanda urmatoarele suplimente Tiens:
1. In cazul diatezei urice,
Calciu Gai-Bao = cate un sfert de tableta, de doua ori pe zi, dupa masa.
In cazul lipsei diatezei urice,
Calciu masticabil = cate o tableta, de doua ori pe zi, dupa masa, sau Super calciu dietetic = un sfert de pachet, de doua ori pe zi sau Super calciu pentru copii = indiferent de varsta cate un sfert de pachet, de doua ori pe zi, dupa masa.
2. Zinc = doua capsule, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor – o capsula de doua ori pe zi).
3. Cordyceps miceliu = cate o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala)
4. Chitosan = cate o capsula, de doua ori pe zi, fara invelisul gelatinos; se dizolva in 20 de picaturi de suc de lamaie, se amesteca, apoi se completeaza la 200 ml apa cu pH 7-7,4 (apa plata) cu 20 de minute inainte de masa (copiilor nu li se recomanda fara consultatie medicala).
5. Holican = o capsula, de doua ori pe zi, dupa masa (numai in cazul febrei)
Observatii
– Toate produsele se beau cu apa plata calduta
Add Comment